//////

Jedzenie a psychika

pobrane (1)

Psychika niezwykle ważna dla naszego organizmu sprawa. Bardzo często próbujemy sobie ją jakoś polepszyć, naprawić, bo przecież nie od dziś wiadomo, że choćby trochę, nawet w głębi, ale jesteśmy istotami hedonistycznymi. Wiele się też mówi o tym, że nie wystarczy być zdrowym fizycznie, żeby czuć się dobrze, bo potrzeba do tego jeszcze równowagi psychicznej. A jak o nią zadbać w kuchni? Jest kilka trików, które często wykorzystujemy. Takim nawykiem zdaje się być sięganie po czekoladę przez kobiety, kiedy jest im smutno. Owszem jest za tym ukryta porcja serotoniny, jest to również opcja do przyjęcia pod warunkiem, że owa czekolada jest gorzka, ale są również zdrowsze produkty oferujące również trochę szczęścia psychicznego. Przede wszystkim są to ryby, różnego rodzaju. Zarówno te bardziej tłuste jak na przykład szczupak czy te o mniejszej zawartości jak łosoś. Źródłem szczęścia w rybach są kwasy omega – 3, a także przeciwutleniacze, które również są składnikiem orzechów, na przykład włoskich, które mimo wysokiej kaloryczności są bardzo dobrym pod względem żywieniowym – zarówno dla ciała jak i dla ducha – produktem. Kto nieraz w dzieciństwie nie bawił się, że jest Królikiem Bugsem i zajadał się dopiero co obraną, świeżą marchewką? Kiedyś rodzice dawali nam to jako przekąskę. Uważali, że to doskonałe źródło witamin – i nie mylili się, a do tego marchewka znacząco dobrze wpływa na nasze samopoczucie, a już na pewno jest lepszą ofertą skierowaną do naszego organizmu aniżeli na przykład przekąska z chipsów.

Leave a Reply