//////

Jedzenie na przeziębienie

przyprawy-na-przeziebienie-imbir_3357346

Gdy zwłaszcza w okresie zimowym lub jesiennym zachorowania i przeziębienia przybierają na sile, a kolejki do lekarzy ciągną się jak polska kolej warto spróbować czegoś innego dla podleczenia organizmu niż antybiotyki czy innego rodzaju leki. Chociażby dla własnej wygody i nie marnowania czasu na stanie w kolejce. Oczywiście, sytuacja dotyczy tylko przypadku, kiedy jesteśmy lekko przeziębieni, czujemy się gorzej, a nie gdy dzieje się z nami coś poważnego. Warto wtedy sięgnąć po tak zwane domowe sposoby, zajrzeć do swojej kuchni i sięgnąć po kilka produktów, które mają lecznicze właściwości przy okazji właśnie przeziębienia. Najbardziej znany jest oczywiście czosnek i powinniśmy go jeść. Jeśli nie możemy jeść go bezpośrednio to zgniećmy, pokrójmy i wrzucajmy do wszystkich potraw, podobnie posypując je czosnkiem granulowanym. Z kolei ciekawostką będą na przykład ziemniaki, które gdy gotujemy w mundurkach są źródłem witaminy C, a więc wzmocnią naszą odporność, podobnie jak chwalone niemal wszędzie brokuły. Ze względu na swoje właściwości podobnie ważna jest marchewka, która wspomaga nasz układ immunologiczny. Powszechnie znany na ból gardła i kaszel jest robiony przez nasze babcie syrop z cebuli. Nie bez powodu używa się właśnie cebuli do tego, która zawiera flawonoidy, które bezsprzecznie są naszym wielkim sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Z produktów warzywnych, które powinniśmy mieć zimą w czasie, gdy nasz organizm czuje się gorzej warto wspomnieć też seler, pietruszka, buraki, por, kapusty – biała i czerwona oraz kalafior.

Leave a Reply