//////

Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności z pozoru wydaje się bardzo łatwym zadaniem, bo przecież wystarczy kupić produkty i wrzucić do lodówki lub do miski na stół i mamy gotowe. Nic bardziej mylnego, prawidłowa segregacja, a także odpowiednie przechowanie produktów kuchennych pozwoli nam na dłuższą możliwość ich spożycia, a także na wyeliminowanie ewentualności występowania bakterii czy innych niechcianych nam zjawisk. Podstawowym elementem jest podział produktów, po pierwsze do jednej opcji przyporządkujmy warzywa i owoce, które w lodówce powinny zajmować dolną półkę, gdyż nie wymagają zbyt niskiej temperatury. Powinniśmy tam przechowywać większość warzyw i owoców, ale z wykluczeniem na przykład bananów, które powinni leżeć w pokoju i dojrzewać, a jak będę gotowe – zjeść, bo nam zgniją równie szybko. Podobnie jak maliny czy truskawki, które trzeba zjadać praktycznie w ciągu dwóch dni. Natomiast takie owoce jak jabłka czy gruszki mogą poleżeć dłużej, podobnie jak ziemniaki czy buraki, jeśli chodzi o warzywa. Pieczywo trzeba zużywać na bieżąco, bo niemal „zaraz” robią się twarde, ale jeśli mamy zapas na przykład chleba to możemy go zamrozić, a po rozmrożeniu nie straci swojej miękkości. Kolejnym rodzajem żywności są tłuszcze – oleje i oliwy można trzymać w kuchennej półce, natomiast masło najlepiej w lodówce w jakimś pojemniku, tak aby nie chłonęło zapachów innych produktów. Z wiadomych względów krótki okres przydatności cechuje nabiał, dlatego też powinniśmy trzymać to w lodówce na środkowych półkach, ale tylko kilka dni. Ryby z kolei psują się bardzo szybko, dlatego nie należy kupować na zapas, o ile nie mrozimy. No i na koniec mięso – oczywiście wszystkie rodzaje przechowujemy w lodówce, tu nie ma mowy o innej opcji.

Leave a Reply