//////

Wartość piwa

pobrane (2)

Nektar bogów nie raz słyszałem to określenie, które odnosiło się do złocistego napoju zwanego po prostu piwem. Uwielbiany przez rzesze różnorodnych warstw społecznych od studentów, przez pracowników fizycznych aż po uczonych. Piwa pijemy w domach przy telewizorze, gdy idziemy do pubu, gdy spotykamy się ze znajomymi lub też po pracy. Ten popularny napój to w ponad dziewięćdziesięciu procentach woda, ale również i zboże, z którego to warzy się końcowy produkt. Najczęściej jest to jęczmień, ale rodzajów piw jest również pełno. Coraz popularniejsze są sklepu typu tysiąca piw, gdzie możemy wyszukać produkt niemal każdego rodzaju – od jasnego po ciemne, od pasteryzowanego po niepasteryzowane, a do tego jeszcze wiele, wiele rodzajów. Co dobrego mamy w piwie? W związku, że są zboża, to mamy pewne witaminy, również w drożdżach, które są dodawane do powstania piwa, a zawierają witaminę. Oczywiście, że w najbardziej popularnych, odfiltrowanych już piwach typu jasne tych witamin jest niewiele, natomiast w produktach bardziej naturalnych znajdziemy ich analogicznie więcej. Piwo to jednak spora dawka kalorii i to w postaci alkoholu i węglowodanów, a więc nic zdrowego dla naszego organizmu. Oprócz tego często do piwa dołączamy chociażby słone przekąski, które są dodatkowym źródłem kalorii. Wystarczy przejrzeć menu w pubie czy w barze oprócz alkoholi, w tym piwa, znajdziemy niemal tylko same pożywienie typu orzeszki, paluszki, chipsy czy frytki. Dobre piwo może też posłużyć jako pewnego rodzaju środek izotoniczny po ciężkim wysiłku jedno, ale dobre piwo powinno nam pomóc.

Leave a Reply